CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, October 15, 2009

Nak Jadi Ayam Dak???

Salam.....

Hmmm...lama gila menyepi kan....besa la, bila jd student + keja ( RA ja pon ), tak bz pon, kna buat2 bz..hehehh....rindu gak nak menulih...serius..ok, jam menunjukkan angka 5.15 pm...patutnya dah leh balik... tapi sayang la pulak bila idea yg dah hamper seminggu melekat dalam kepala nih tak dikeluarkan..tepu pulak otak kang....hehhe....

Super Girl/Boy VS Amazing Girl/Boy


hmm....ni lebey kurg la yg dapat dalam buku kawan, baca pon brapa page ja, tapi memberi makna yang amat mendalam...kita selalu nak jadi 'SUPERHUMAN' instead of 'AMAZING HUMAN'.... Makna kata, kita slalu nak nampak perfect, tak dak cacat cela...well, tak salah utk berusaha ke arah demikian. Tapi problem akan timbul bila kita compare diri kita dgn org lain....kalo dgn compare itu, akan menjadikan kita better person, ok, orait. Tapi kalo apa yg kita buat tu, hanya membuatkan kita rasa jauh ke belakang berbanding dgn org lain, saya rasa kita kena tekan butang pause sekejap....Cuba rewind, lihat masa lalu kita yg kita tak sempat nak tgk pon...

Kawan2, bukankah kita antara juara pabila kita berjaya memenangi perlumbaan pertama kita utk bergelar HAMBA ALLAH, ANAK, ISTRI/SUAMI, IBU/BAPA, NENEK/ATOK???? Dah lupa ka???? haaa...kami pon tak igt, tapi diigatkan sedari kecik, tentang betapa hebatnya kita...Cumanya kita la yg bertanggungjawab utk mencari dan mengasah serta menggunakan segala potensi yg ada...AMARAN : JANGAN COMPARE DIRI SENDIRI DGN ORANG LAIN!!!!!! Sebab itulah yang akan membantut serta merencatkan potensi diri kita...
Cukuplah menjadi amazing human, bukan superhuman....berlaku adillah pada diri
anda......

lagu yang slalu mengenepikan prasaan rendah diriku.kui..kui..


Al Kisahnya.....



Al kisah, al kisah maka tersebutlah kesah....sang kancil datang beramai2 mengadap raja firaun (baca dgn nada ajis..heheh...) Jgn riso, tak dak kaitan pon....saja ja tulih cam tu...haaa....sepanjang kami idup selama beberapa puloh taun nih, rasanya dah byk crita sampai ketelinga kami berkaitan semua nih...ada yang nak 'futur' sat, sbb rasa tak menyumbang utk ISLAM, ada yg kalo bley tak mau buat apa sbb rasa akan mengecewakan org lain, ada yg tak brani pegang komitmen....dan macam2 ada lagi la....ok, sebagai manusia biasa, sume tu kita tak leh elak...itu apa yang kita rasa bila kita dah letih, hilang keyakinan diri, putus asa.....ok, kalo nak take time utk pulihkan semula semangat, kami tak nampak sebarang masalah, tapi kalo nak jd macam lembu yg dicucuk idungnya dan bertebaranlah ia ke mana2 aja pengembalanya bawa (zaman ni ada pengembala lagi ka??? blasah ja laaa....) silalah....kalo anda tak takut disoal di SANA.....sendiri mau igt laaa....

Cita AYAM la pulak.....


haaa...ni lagi satu crita,dapat dari Poff Basitah (ameeennnnn....), my current rumet...ayam ni katanya walaupon tak dak otak, dia tau apa nutrient yg diperlukan oleh badan dia....so, kalo kita letak la segala macam mineral, nutrient etc depan dia, dia akan pandai pilih mengikut keperluan badan dia....annnnddd.....dia takkan MAKAN LEBEY macam manusia yg memanjang ja nak mengunyah even cacing ada di depan mata dia (haa...bab ni crita tambahan, tapi rasanya betoi...). tgk, ayam pon tak la nampak macam tak dak akai, tapi dia berfungsi dan menjalankan fungsinya dgn baik, sbb dia kenal potensi diri dia....

Konklusinya.....


So, kalo dah ayam pon bley berfungsi dgn baik, takkan kita yg ada akai pikiran tak mau berfungsi kot? Nilai diri, kenal pasti potensi diri dan gilap ia...takpa kalo kita nampak bodoh skarg dalam certain2 benda, asaikan kita belajaq...proses pembelajaran kan proses sampai kita mati...haaa...kalo tak, BAIK KITA JD AYAM...haaaa......NAK JADI AYAM DAK????? ^_^

p/s : entry ni utk sume yg sedang berusaha melorongkan diri dalam kembara mencari DIRI....moga kita berada di lorong yg betol.......



LemonGrass
Env Lab
Faculty of Eng

Thursday, September 3, 2009

Berkiranya kita kan....



Salam...

Kat lab..macam tak brapa sihat. syndrom blurr yang membawa kepada rasa 'angin' satu badan, melarat kepada perasaan nak muntah n headache...rasa nak menulis...so, tak tau la apa yang nak ditulis ni, akan sampai kepada objektif yang nak dicapai atau tak...

Satu benda yang kami slalu riso bila nak bercakap, bila kita bercakap, ALLAH akan uji sejauh mana kita buat apa yang kita cakap...this happen many times to me, proved that it is real. Kali nih nak cakap bab berkira..



~Mengira, OK..berkira..KO~

Tipu la kalo kami kata kami jarang berkira. Slalu ja berkira, especially kalo dgn my siblings..(mentang2 la aku kakak, slalu ja aku jd macam Amerika yg guna kuasa veto dia pada negara2 len..poor my sis..astaghfirullah...insaf..insaf..). Normally kita akan berkira bila kita rasa kita dah buat banyak benda...bila rasa letih..bila rasa sorg2...n macam2 bila lagi...

Mai kita dengaq ungkapan2 yang kita slalu dgq tiap2 hari..proved that kita ni MANUSIA YANG BERKIRA...

'la...aku dah angkat byk brg,takkan aku lagi..' (ni recent quote yg aku dgq)
'asik aku ja buang sampah, takkan aku lagi' (time malas buang sampah)
'aik..aku lagi bli brg..minggu lps n minggu lps2 pon aku gak' (fenomena berat pungkoq ;baca :buntut
'asai buat ayaq aku, asai masak aku...asai basuh pinggan pon aku..ishk..ishk...' (kes adikBradik or kwn2 berat tulang)

Ha...tu antara ayat besa kita dgq..or kita rasa dalam hati kan...i admit, slalu ja rasa camtu, normally bila letih n rasa takdak org tolong. Bila khusyuk tgk tv kat umah, pastu kna p buat ayaq pon, aku akan jd berkira...ni cerita pasai diri la nih...

Patut ka kita berkira??

Tapi kan, bila kita pikiaq balik, pikiaq dalam2...patut ka kita berkira...pernah dgq dalam kuliah Ust Abusaif, beza org yang berakhlak n org yang berdisiplin adalah, org berdisiplin buat sesuatu sbb dia dilatih macam tu, tapi org berakhlak dia akan buat sbb dia suka/tak suka benda tu..ada guideline lagi tinggi, datang dari ALLAH...

Cuba bayangkan kalau la mak kita, ayah kita berkira dgn kita, agak2 kita idup ka dak lagi skrg nih? mungkin itula yang manusia akhir zaman ni alami...ada parents yg sanggup tinggaikan anak dia macam tu ja..buat dosa zina dah satu,buat dosa buang/bunuh anak lagi satu..the never ending dosa...nauzubillah....

Kalau ALLAH pulak yg berkira dgn kita, macam mana? cnthnya, DIA dah melimpahkan segala rezeki, rahmah pada kita...adakah kita menjadi hambaNYA yang benar2 bersyukur? Pastu berani lak berkira dgn manusia2 sekeliling...macam la taraf tu tinggi sgt..padahai amalan tak tentu lagi akan membawa ke syurga....Kalo ALLAH berkira dgn kita, mampu ka kita idup kat dunia nih?

Kaitannya....

Recently, aku cakap trus trang nih...aku rasa geram+kechewa+rasa nak penampaq segolongan manusia nih...beberapa sahabat yang berpenat lelah mengemas dan mengclearkan serta mengindahkan 'opis' nih, mintak tlg 'opis' mate dia utk tlg buang sampah2 yang berjumlah 8 beg plastik itam besaq, 2 set tilam busuk (ya, tilam busuk, anda tak tersilap baca) ke tempat yang sepatutnya...

Masa pon berlalu..dah dekat 2 minggu posa, sampah tu masih menjadi peneman setia org yang lalu lalang disekitar coridor 'opis' tuh...Alasan 'opis' mate dia, "kitorg dah angkat brg dah,asal lak kitorg kna buang sampah tu lak"....Aku bukan apa,bley ja nak buang, tapi consider la ckt..KAWAN AKU TU POMPUAN..KANG CEDERA RAHIM DIA, KORANG NAK GANTI KER????

Benda ni membawa aku pada satu kesimpulan...maybe benda ni la yang kita akan bawak dalam alam rumah tangga..aku dah nampak 'nakhoda' macam mana 'opis mate' kawan aku ni akan jd bila melayari bahtera yang bernama rumah tangga...Jgn mimpi la nak kawen kalo bab kecik camni pon korg tak leh settle..(emo la pulak...)

aku bukan apa, rasa riso lak bila kita berkira nih..sbb sikap tu merugikan kita..dari sikap berkira ni la akan bawa pada satu sikap lain, iaitu sikap 'NO PARTICIPANT'. Mana leh camtu , balasan ALLAH pon ada dua, dosa, pahala, syurga dan neraka...kalo kita , as a muslim dah tak amek kesah a.k.a jaga tepi kain org, sapa yang nak tlg org keliling kita????

Pastu kna buat apa....
haaa....kalo ada yang terpikiaq camni, baguih sgt la....pakat2 la brubah...(huhu...aku nak tinggaikan kuasa VETO tu susah la, patut la Amerika tak berganjak..huhu...). Kalo tak mau jd manusia yang tak amik peduli apa jd keliling kita, stat la jd manusia yang tak berkira dolu...InsyaAllah, dari usaha kita yang sikit ni, akan membawa perubahan yang besaq sebenarnya kpd masyarakat sekiling kita....

Amek barokah bulan Ramadhan, utk kita belajar mengawal nafsu yang membelenggu diri...cuba berubah n tinggaikan sifat2 mazmumah kita kepada mahmudah...setan tak dak kan bulan nih..kalo tak leh tinggai gak, paham2 la noo bahawasanya SETAN TERBESAQ N TERHEBAT SEBENAQNYA ADA DALAM DIRI KITA... Adillah pada diri sendiri n manusia di sekeliling kita...tak mati pon kalo kita berubah...

ok la..takat tu ja kot dolu...Ramadhan ada lebey kurang 2 minggu ja lagi..tingkatkan amalan, bykkan doa, bertadarus, qiam...biaq bila setan bebas dari belenggu, dia akan termangu kerana tiada lagi ruang utk dia mengganggu...Wallah'alam....

p/s : hari ni dah berjaya berkira ker..kalo dah..bawak2 insaf la yer....^_^


-LemonGrass-
Environmental Lab
Faculty of Engineering



Thursday, August 27, 2009

Kisah Kita Berdua???


Salam...

Camna nak mula ek...hehhehe....Stat dgn video la.....



speselly dedicated to you, my sis!!!

MABRUK 'ALAIKI FI 'IDUL MILADUKI YA UKHTI MUSTIKA!!!
Moga panjang umurnya, bertambah amalannya, byk zuriatnya (hik..hik..), bertambah rezekinya, bertambah beratnya (oopppss...jgn marah aa...), bertambah pahalanya ..brapa banyak tambah daa...


Hehe....nak nyanyi sendiri, nnt recording company amek jadi artis lak kan..so, saya mintak la jasa baik adik comei ni tlg nyanyi kat akak, import spesel from indonesia tau..

Well, knowing insan namedly Mustika...hmm..camna nak stat?? Stat knl akak dalam bulan posa gak, ujung taun 2005. Tau dak knl akak pasai pa..sbb hp akak rosak sbb jatuh masa nek moto..masa tu ada pikir gak, 'aiissh...cuai gak la akak nih'..hehhe...pastu lama2 knl akak, saya pikir macam nih lak 'akak nih suka mencapap la...' hihi..lawak lak bila pikiaq..

Pastu bila sama2 buat keje dgn akak, baru tau siapa pemilik nama Mustika Mokhtar nih...bukan mencapap, tapi suka kehadapan, outstanding la kalo omputih kata...We have gone through many things rite kak? sedey, suka, masam, manis n pahit, sume kita dah rasa sama2...susah sama2, senang sama2...


sarang haeyo (abadan abada..^_^)

satu benda yg saya takleh lupa, akak bagi surat kat saya. as im such a moody person (those around me know me well enough rite), akak bagi surat, mintak maaf takut saya terasa..ikhlas, nabila..hahha...t'gelak saya baca surat tuh..sbb akak ni sgt la suka nak jaga perasaan org...keibuan gitu...ye ke..hahha.ntah la...

Tak tau la describe camna, tapi for me, it's hard to find another Mustika as u r beautiful the way u r (sure aini marah sbb tak penah kata dia cantek..hahhah...)
Tq kak for everything u had done for me. My greatest TQ for letting me be one of warga in Faculty of Engineering. Here, i learn alot, n improved a lot (even bi tunggang langgang, at least i'm much more confident wat..)

I wish all the best for u...a lot of love from me...jgn nakai2 tau...hik..hik..hik...


adikMu dunia wal akhirah
-LemonGrass-
Environmental Lab
Faculty of Engineering

Monday, August 24, 2009

Tree by Amir and House by Linus Chong...



Salam....

Selamat menhayati bulan Ramadhan yang penuh barokah...alhamdulillah, manage to develop few things yang mmg dah lama hajat nak buat. Tapi bila masuk bulan Ramadhan ni, rasa makin kuat lak..alhamdulillah...

Skrg kat lab, still waiting for my experiment to finish up. Got few times to surf through tenet, manage to know what happen around me, current condition in few 'hot spot', and also seen current release video under 15 Malaysia projek...

Manage to see all those 4 short film, tapi yg betul2 attract my attention are Tree (special appearance by TGNA;he's not the main factor, the contains which attract me ) and latest, House by Linus Chong (dunno who this apek is, but his work is GOOOd...)

Tree for me is a simple things, but carry a very deep meaning. Betui la, all creatures bley amik advantages from 1 single pokok. If we plant 1, it gives benefits to a lot...so, tanamla pokok ye...




The second one actually remind me of my childhood..but i'm bless than that boys as i have a stable (alhamdulillah until now ) family (financially n in terms of relationship ). But we share same feeling. masa kecik dolu, penah gak 'diperlekehkan' sbb bila cikgu tanya ' Kamu semua bila besaq nak nek keta pa?'...org len sume jwb ferrari la, merc (x reti eja..huhu..) la, bmw la....mai kat aku 'Saya nak keta kancil cikgu'..kamu ni biaq betoi...aku pon buat muka dek ja..then 2nd question ' Rumah impian kamu rumah apa?'...Banglo..semiD, rumah tepi pantai..mai kat aku ' Saya nak Rumah teres cikgu'...'aik, takkan rumah teres ja, kamu nak tighih (tiris a.k.a bocor) tiap2 hari?'...aku pon diam lagik...




Bagi aku itulah gambaran jujur seorg budak tentang apa yang dia nampak tentang kehidupan. Mungkin kita tak penah bersyukur pon tentang apa yg kita ada sekarang ni. Cuba bayangkan budak tu, bagi dia dream house dia adalah rumah pinkynya (yg buruk di mata org) sbb rumah tu ayah dia yang bina. Rumah tu jugak la bagi dia kasih sayang slama ni..when we are dreaming of our dreamhouse, they are struggling to pretend their house. Adakah kasih sayang dinilai dgn besaqnya sesebuah rumah tu?

Kalo nak elaborate, byk gila nnt..aku maybe b'ceramah sama b'kenaan dgn parental institution..complicated..tapi tu la, tazkirah ramadhan utk hari ni, ' Nikmat yang kecik macam mana pon, kita kna syukuri as we are more bless than other people out there...

Ok la...out dolu...Tingkatkan amalan, banyakkan tadarus dan qiam..
Moga Ramadhan kali ini menjadi titik tolak kita ke arah menjadi hambaNYA yang benar2 beriman...

Wallahu'alam...

-LemonGrass-
Environmental Lab
Faculty of Engineering

Monday, August 3, 2009

Solat dan Perubahan Tenaga


Salam...

Sekadar sedikit perkongsian..bacalah.....


Setiap peralihan waktu solat menunjukkan perubahan tenaga alam ini yg boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Perubahan warna alam adalah sesuatu yang biasa bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi

Pada waktu Subuh alam berada dlm spektrum biru muda yg bersamaan dgn frekuensi tiroid yg mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan penawar/rezeki dan komunikasi. Org yg kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat, akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yg mesti berlaku dlm keadaan roh dan jasad bercantum (bgn drpd tidur). Itulah rahsia kita diperintahkan solat diawal waktu. Awal subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga ini akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya akan mendapat tenaga yg tidak optimum lagi.



Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) n then warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pd waktu ini bersamaan dgn frekuensi perut dan hati yg berkaitan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia berkaitan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pd waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yg merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan jika tidur pd waktu ini - tubuh tidak dapat menyerap tenaga yg amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita

Menjelang Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga sebaiknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, tenaga pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah dikurniakan syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Amat malang sekali bagi org Islam yg amat cuai menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichi, yoga n seumpamanya...


Wallahu'alam....

p/s: article taken from 1 of emel i got..



-LemonGrass-

Environmental Lab

Faculty of Engineering

Thursday, July 30, 2009

Nota Hati Seorang LELAKI...



sALAM....

Masih kat lab, tgh buat experiment..tiap kali bukak tenet, mesti bukak blog, n tgk jer blog yg makin bersawang sbb dah lama tak update nih...
Ketandusan idea utk menulis..mungkin kerana dah lama tak membaca kot..
teruk..teruk..teruk....

But today, manage to finish reading one book which feel so close to my heart.."Nota Hati Seorg LELAKI", by Ust Pahrol Mohd Juoi..

~like the cover of da book..nice latar belakang~


Ya...people yg dah terbiasa dgn buku2 karangan beliau pasti takkan berfikir 2 kali utk membelinya dan for those yg tak pernah ada chance utk membaca karyanya, give ur self that chances..no regret...i bet!

It is sort of some nota, actually nota2..nota2 kehidupan, sbg anak, suami, ayah n daie..but not totally so lelaki la, sbb most of the contains taught us of what life n living is all about...

Really feel near, one story made me cry, one made me smile..others made me so ashame of myself..for not being a good slave n servant n lovers to ALLAH..

Pendek kata, sume citer mmg best!!!

Jgn lupa baca tau, tp lagi baik kalo dapat bli..
hehhe..RM20 ja, saham akhirat....


saya tinggalkan anda dgn iklan hasil buah tangan allahyarhamah Yasmin Ahmad...Moga Allah mengampunkan segala dosa2nya.....Amin..



Wassalam...

-LemonGrass_
Environmental Lab
Faculty of Engineering


Thursday, July 16, 2009

Bila Kita IKHLAS......


~mungkin amalan yg sekecil butir2 embun pagi dinilai IKHLAS pada pandangan ALLAH..~


Salam...

Alhamdulillah, today punya lab, finish quite early la..so, having enough time to do some surfing on the internet...

Saja nak share pasai ikhlas..Hari isnin lps, kna bagi tazkirah after solat maghrib, bertempat di BSK. Tajuknya sbnrnya 'PENGORBANAN'...Alih2 hot topicnya ialah keikhlasan..

Antara yg hangat dibincang dan ditazkirah serta diusrahkan ialah how r we to know either we r IKHLAS enough on wat we do? Kuar la macam2 pendapatan n persoalan..." kalo kita masa nak p program ikhlas..alih2 masa tgh program dh tak ikhlas, camna?".."ikhlas ni nak kira pada pengakhiran atau pada awalan atau pertengahan?"...."kalo kita tak mau buat,tapi kita buat jugak sbb rasa kna buat, ikhlas tak?"...

Well, kita sbnrnya pon tak tau apakah kita ikhlas dalam amalan yg kita buat. Dalam hal ni, ALLAH saja yg tau...teringat crita K.Basit, ada sorg sahabat yg tak penah tolak kalo org suh dia buat keja, dari sekecik2 benda, sampai sebesaq2 benda (huhu..diri ini kdg2 suka ngelat..). Bila ditanya, pasai pa asai org bagi keja, tak penah tolak, dia kata sbb dia tak tau amalan dia yg mana satu ALLAH trima..betui..betui..betui..

Disini, inginlah diri ini menge'share' satu pengalaman diri yg tak seberapa..Tak ramai yg tau, betapa SAYANGNYA KEKASIHKU YANG ABADI pada diriku yg slalu lupa diri..ALLAH slalu bayaq cash kalo kami buat salah n slalu bagi kami buat praktikal lps kami lps menyampaikan atau dapat satu ilmu..subhanallah...

Kisahnya begini......

Lps ja kami berbincang berkenaan dgn ikhlas, i'm trying to make sure that every step i take every morning, i made myself clear like this.."moga keluarnya aku bagi menunaikan amanahku, menjadi satu ibadah yg akan menambahkan sahamku di akhirat"...pastu aku pon meluncur "lembuku' laju seperti biasa (sbb takut thumbprint lambat)..Dgn takdir ALLAH, hari itu, kerjaku dipermudahkan. Aku nak kerja byk, DIA bagi..perut rasa lapaq, DIA murahkan rezeki, sampai aku takyah nak makan tghari, roti canai la, dunkin donut la...hari ni, dapat lagi makan free, puan RO lak blanja, duit juai toner..

Tu la, betapa pentingnya niat n ikhlas...ALLAH akan mudahkan hari2 yg kita lalui..tiap pagi bangun, jgn lupa ucapankan syukur sbb DIA masih hidupkan kita saat ini, moga bangkitnya kita, akan menjadi satu peluang utk kita melakukan ibadah yg setrusnya...

Igt lagi, masa kerja dgn puan RO, itulah yg kami rasa..Letih,penat tapi puas..mungkin sbb kami rasa kerja yg kami buat setimpal dgn gaji yg dibayar, amanah berjaya dilaksanakan dgn sempurna (even slalu pecahkan brg..hehe..) dan rasa utk membantu puan RO menyudahkan phD nya sgt kuat...hmm...beberapa hari awal keja dgn en. asri, benda tu la yg kami tak berjaya cari..mungkin sbb tu kami tak enjoy...

alhamdulillah, skrg dah dapat trima..dah pasakkan dalam minda, ni tanggungjawab n bila kita memudahkan kerja org, ALLAH akan tlg memudahkan kerja kita...Bila kita cuba ikhlaskan diri dalam tiap apa yang kita buat, ALLAH akan nilai kita dgn sebaik2 penilaian..mungkin bukan di dunia, tapi utk pelaburan kita di akhirat..

Ikhlaskan diri tau dalam apa yg kita nak buat..tak larat macam mana pon, kalo kita tlg org, ALLAH akan bagi ganjaran dalam bentuk yg terbaik utk kita...

Ok la...takat tu ja kot...dah dekat kul 5.30 pm..perut pon dah lapaq balik sbb td makan mee sup ja..heheh...

Wallahu'alam...

LemonGrass
Biochem Lab
Faculty of Engineering...

Sunday, July 12, 2009

TUHANKU MAHA BEST!!!



sALAM...

Jam menunjukkan angka 1:46 pm, waktu malaysia (budget dok obersee lak..hehhe..). Masih menunggu experiment yg blum habes..so, sambil2 ni, mau posting sesuatu...

Smlm, hari yg agak panas. Mengikut kata2 Dr Shafreeza yg ajaq subjek 'air pollution engineering', dalam setaun, masa bulan Julai n Dis, kita akan rasa paling panas...Tapi panas yg kami rasa bukan sbb fenomena alam, tapi fenomena manusiawi...

Seriusly, mmg penat la nak melayan perangai manusia keliling kita yg tak penah nak paham...skrg sbnrnya cuba nak apply this prinsip ' tRY TO UNDERSTAND TO BE UNDERSTOOD'..walaupon slama idup kat dunia ni, mmg itulah prinsip yg slalu cuba diamalkan, tak taula pasai pa, bila besaq ni, paham lbh ckt pasai prinsip tuh..tapi ya la kan...kita manusia biasa, kdg2 kita akan rasa gerama gak dgn sahabat2 kita...

Kita slalu cakap bab ukhuwwah, tapi sbnrnya sampai tahap mana kita paham apa itu ukhuwwah...ntah la, definasi yg berbeza, akan membawa pada interpretasi yg berbeza dalam kehidupan bersahabat..Cuma kami rasa,benda yg penting, kita kna ada rasa percaya n hormat serta cuba memahami sahabat kita. Dan kami setuju, bilamana kita dok skali dgn sahabat2 kita n byk bermusafir dgn sahabat kita, kita sbnrnya akan lbh memahami dirinya secara tak langsung..Taaruf mulut tu simple sgt ukurannya...


~hikmah kembara,mengenalkan kita dgn seorg SAHABAT~

Pengalaman hampir 3 taun dok umah sewa (yg berbeza pada setiap taunnya) mengenalkan kami dgn ragam manusia yg pelbagai. Ya, ada yg kita tak bleh trima, tp kita sbg shbt, kna telus andai kata ada sesuatu penambah baikkan boleh dibuat oleh shbt kita. Tp kdg2 gagal jugak mengawal diri, sbb tiap org ada prinsip sendiri, sometimes we are not 'compatible' with each other...Tapi kalo masih mampu tersenyum n bertegur sekadarnya, kami rasa kira berjaya jugak la, tak parah mana...

so, apa relation dgn TUHANKU MAHA BEST pulak kan?? Bukan pa, since macam2 yg jd dalam hidup recently, yg kdg2 made me feedup with all people around me (coz of lot of expectation to reach), suddenly i think of something...YA ALLAH, ENGKAU YANG MAHA AGUNG, ENGKAU YANG MAHA MENGETAHUI...ENGKAU LEBIH MENGETAHUI, SUKARNYA HIDUP ANDAI PENILAIAN MANUSIA YANG MENJADI TARUHAN, MENJADI KAYU UKUR KEHIDUPAN KAMI DI DUNIA INI..BENARLAH KATA2 MU YA ALLAH,HANYA SANYA ENGKAU SAJA YG BERHAK MENILAI KAMI...BUKAN MANUSIA, MAKHLUK MU YANG PENUH NODA DAN DOSA....

Lapang rasanya bila pikiaq macam tu..tu la, masalahnya, kita slalu biar diri kita dinilai org sewenang2nya (i don't mind if they really understand, but the truth is they no nothing, ZEROOO...)..aPA LA Sgt penilaian manusia ni kan...yg penting, kita yakin dan percaya dgn apa yg kita buat...Betoila...penatnya nak melayan manusia yg tak pernah paham (sbnrnya mereka tak pernah CUBA UTK PAHAM)...

ALLAH lbh mengetahui siapa kita...Kalau ikut hati, mmg org baling taik, rasa nak baling taik balik kat depa..org bukak crita kita sampai jd fitnah (sbb ada org yg tak paham crita), rasa nak bukak pekung kat dada depa, biaq semua org tau siapa depa sbnqnya..apakah wajah sebenar di sebalik topeng primadona yg depa pakai...tu kalo ikut hati nafsu...tapi aku masih seorg muslim,yg didik oleh kedua org tuaku utk bersabar n percaya tentang hukum alam...wat u give, u get back...moga2 insan2 yg TIDAK PERNAH CUBA UTK MEMAHAMI itu, akan mendapat petunjuk dari ALLAH, bukan mendapat balasan dari perbuatan mereka...

Aku masih waras,masih punya iman...Tak rela kugadaikan keimananku hanya kerana kata2 nista manusia disekeliling..Tapi igtlah, aku hanya manusia biasa..kesabaran aku ada hadnya...andainya letusan gunung berapi yg kau cari, insyaAllah, kau akan temui, kalu itu yg kau mahu...Tapi harapanku, moga ALLAH masih memberiku sedikit kesabaran, agar aku tak marah kerana hal peribadi, yg sumbernya syaitan...Kalo tak, aku termasuk golongan yg rugi...

Maaf la, kalo ada yg membaca entry ni...moga ada iktibar yg bleh diambil..langkah kita masih jauh..jgn rencatkan perjuangan ini hanya dgn sedikit ketidak fahaman dan penilaian kita pada sahabat2 kita...Ukhuwwah bukan hanya di bibir, tapi pada tingkah laku dan penghayatan erti sebenar persahabatn itu...

~tak sungguh, tak kata~


wallahu'alam...


LemonGrass
Biochem Lab
Faculty of Engineering

Friday, July 10, 2009

Principle of learning..No 1-STUPID b4 clever




Salam...

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki serta diberikan kesihatan utk menjadi seorg hamba di muka bumi ini..

Skrg kat lab, tgh tunggu boss baru, tunggu keja apa yg kna buat..betoi la, penantian itu satu penyeksaan..sbb slalu kami ke'bz'an (pnjm ayat kama) dgn lab work..everyday tau wat i need n have to do. So, kiranya skrg mcm patah kaki la, tak dak arah tujuan. Nak lepak kat tmpt len, takut kna panggil lak...so, lepak ja la kat sini..

Hmm.....ok, now wat?? actually i'm not the right person to talk bout this. But wif everything happen around me(and to me also), i think there's a need for me to discuss sorg2 bout this topic...


~Stupid is not a crime,but a gift (bleh ke pikir camtu??)~



Ok, starting from me, this week was the first week for me as RA for en. Asri..so, he asked me to conduct an experiment regarding ultrasonic and oxydation..The problem occured when i was to suck the sample using da pipe...oh no..then only i realize that i actually don't know how to use it( the pump la, not da pipet)...then termalu2 sendirian dgn en. asri coz pada awainya tak tanya dia..bajet bagus ja..padan muka sendiri...

Well, i'm sure that all of us have experience the same things rite? Sometimes, bajet bagus, bajet pandai is a good thing to do, but on certain cases, we need to learn to understand, to be clever, to have the right view on it..Problem dgn kita is that, kita tend to bersikap egoistik dalam mencari ilmu..Bai, u have to throw all those rubbish feeling to gain ilmu...put aside all ur ego, shyness(ada ka word ni..huhu..), and prasan bagus yg ada dalam diri..

Bai, being stupid is not a crime...not a handicap..but actually it is a way for us to improve..that's why, it depends on us, the way we look things...tu la, bila dah keja ni, my view was wider. Dolu2, bila nak grad, pikir pasai keja, kecut gila perut...camna la nak jadi boss utk pak cik2 n mak cik2 yg dah byk pengalaman even though dia blajaq takat dip..adus...jenuh gak pikiaq..tapi mmg la, tera nak pandai, kna la bodoh dulu..tapi kita la kna lawan kebodohan itu dgn belajar..

Masalahnya, malu tak kna gaya (ni bahasa my mom..bahasa betui, tak kna tmpt)..bila namanya nak blajaq, jgn la ego..itu bodoh sombong namanya..dah la bodoh, sombong lak tuh...merosakkan diri sendiri satu hal, kalo rosakkan org lain sama, dah jd crita len kan...tu bab ego, bab malu lak lagi satu masalah...amboi, bab ilmu pandai menjawab ' al haya' minal iman...'..oooo...masa lain tak reti nak malu pulak noo...ni la mslh kita...ada yg ego, ada lak yg terlalu rendah diri...sakit..sakit...camno nih?? bila nak improve diri..

Biarla org tau kita bodoh, agar process pembelajaran mudah berlaku..biaq la nampak bodoh sat utk ISLAM if that's what we need to learn..Cumanya jgn dok pikiaq kata kita bodoh sampai tak mau buat apa...

Ingatlah, dari mana asal kita..yg membezakan seseorg manusia pada ketakwaannya..bukan byknya amalan yg dihitung, tetapi sebaik2 amalan..itu yg terbaik...kalo byk amalan, tapi semua pon kureng ja, layak ka masuk syurga ALLAH...lagi satu,jgn la underestimate org sgt...apa, hebat sgt ka kalo ko tu budak skolah agama, blajaq pondok, anak peguam, anak Menteri dsb?? Igt hina ka org tak dak pangkat ni?? Pastu, teruk sgt ka nak blajaq dgn muslimat nih? Ni lagi satu isu yg kami agak geram bila pikir...To all the muslimin out there, please la...lower ur ego when we are to talk bout something u don't know n understand...kami tak penah pandang rendah kat anda semua, bahkan kami slalunya akan tabik spring pada anda2 yg eager to learn even from muslimat..we don't even seen all of u as lemah..

Come on, let us create a better world, a better bond. Put aside all those ego if u really said that ' ur live, ur soul, all for ISLAM...' Show to the world, that we are the real mujahidin fi sabilillah...sediakan diri utk berubah agar laluan kemenangan menjadi lbh mudah...mengambil kata2 dari blog saudara azlan zainal..'Kebodohan hanya boleh diajar dan keangkuhan hanya boleh dicabar'.. Kalo kamu bodoh, it will be my pleasure to teach u, but if not, prepare for me to challenge u...i'll not gonna let u go...ala...tak rugi buang ego kerana ISLAM...

~Looking for a better tomorrow~

Wallahu'alam...

p/s: esok stat kuliah, nervousnya..dah lama tak mngaji..huhu...

-LemonGrass-
Biochem Lab
Faculty of Engineering

Monday, June 29, 2009

8 bulan yg pEnUh PeNgaJarAn...

Salam....

Still working on the experiment...tak sangka n tak trasa, dah genap 8 bulan rupanya jd RA kat fakulti engineering...a very long period of time...ni kiranya macam posting tribute for me, people around me( baca: fakulti engineering) and not to forget, all the alat2 yg manja n mengada2 (slalu memaksa diri ini memanjat tangga n berulang alik sbb dah lama 'tak lawat dia')

To refresh back all those memories, actually it's started after i resign from becoming RA (aku asik idup sbg RA ja, mcm tak dak keja len kat muka bumi ni) because of personal n profesional matter..Then, i was told by K.Mus (haha..kiranya akak lg yg berjasa...) bout vacancy kat tmpt dia..huhu...1st time tu, mcm cuak gak la, sbb mengikut penceritaan dr K.MUs, puan nih lebey prefer utk amik laki, sbb rasa pompuan buat keja kureng sikit..(ni bab yg aku paling pantang,sbb aku bukan pompuan camtu..heheh..) Pastu, bila pikiaq, baik amik ja dari lepak umah, hbskan beras umah..

so, pada 31 oktober 2008, berangkatlah diri ini pergi menemui insan yang bernama 'PUAN ROZITA OMAR'..1st impression, uuiiihh....bley tahan gak puan nih, aku macam dah cukup 'ganas', dia lagi ganas..patut laa...dah la serius..aku ni takut sikit org serius2 nih..sembang2 sikit, aku n k.mus pon blah, p uruskan dokumen yg perlu...

~ni je gambo puan RO yg ada..bersama puan Mustika, see n Dr Amran~

Then come the story...the lesson that have change a baiti into a BAITI..(can u see the different)..
i stat my journey to become a better person. 1st lesson, B'e independant n eager to try something new'..camna tau, puan nih, kalo bley, dia suka kita buat dolu, jgn semua bnda harap n tanya dia..kami kan jenih suka la sgt bertanya, so, kna kurgkan n kna pikir sikit la, apa patut, apa tak patut..hmm...agak susah tapi alhamdulillah, takat la ni, masih berjaya berdiri atas kaki sendiri (dlm keadaan yg memerlukan)

sikap di atas sebenarnya mengajar pulak lesson yg kedua, 'everybody make mistake, but depends on how we handle the mistake'..kerana sikap aku yg suka mencuba ini, dah byk alat yg aku rosakkan n pecahkan...tapi yg top of da list, tentunya termometer..rm3k tuh...tu alat pertama aku pecahkan..sedap gak telinga kna tegur. puan ni jenih ayat dia pedas..huuuu...sadis2..mmg menangih la,down la,nk b'henti keja la..sbb rasa dah susahkan org..al kisahnya, terjadinya peristiwa itu dek terlebey faham arahan. Nak hilangkan bubble, awk g boil air. aku dgn bijaknya terjumpak la distilled water punya mesin. aku alirkan ja air kat termometer.suddenly, pang...alamak..too late..huhu..so, tanggungla risiko itu...then pecahkan syringe, mahai gak, tp tak igt harga..sampai kna kata la, 'lps ni apa lak awak nak pecahkan?'.. 'hmm...tu la, tgh cari lagi ni'..

so, lps dah dpt lesson yg kedua, dapat la lesson yg ketiga, 'No pain, no gain'..normal phrase uses rite. But itulah apa yg saya dapat. actually, being RA have recover me from the pain resulting from the failure(i consider it as failure) in my final year projek. Minda terbuka, itulah research namanya. Masa utk gagal dan berjaya. Tapi kalo masa buat final year projek, kita perlu sentiasa berjaya, sbb tu kita tak bukak diri utk gagal. sbnrnya, gagal dan berjaya sama penting. Hidup perlu gagal, so kita akan sentiasa beringat bila kita berjaya...

fourth lesson, 'honesty is the best policy'..lagi kata2 yg besa kita dgq..dalam alam mana pon, kita perlu membina kepercayaan org pada kita, so that kita akan lbh dihargai. Tp 1st things 1st, kna la ada rasa percaya kat org lain, then only kita akan mendapat kepercayaan org. Ni sikap yg harus ada dalam diri kita..a must..must..attitude..cubala..anda takkan rasa rugi...

5th lesson (brapa byk lesson daa...), 'berbaik2 dgn pensyarah is also a must'...haish..dah habes degree br reti nak baik dgn lecturer..tapi better b late than neva kan...

Itu la sedikit sebyk pengajaran yg dapat dikongsi...Lab n research is not as bad as what we imagine...Best pa, buat lab, guna alat mcm2...enjoy ur work, and u'll be satisfied with ur work..

Ok la...maybe takat ni dolu...esok, hari baru bakal bermula (tp episod lama masih ada baki 4..kna habeskan..) Moga kita akan menjadi lbh baik dari semalam..

bak kata Balqis...'jannnnnggg......' adiyos...

Wallahu'alam...

LemonGrass
Biochemical lab
Faculty of engineering

Wednesday, June 24, 2009

tElEpoN yg BuRuk...

Salam...

Belum berjaya utk tidoq sbb tak brapa nak sihat..Tiba2 teringat pasai something yg slalu berlaku n smlm still jd benda yg sama...Hai, bila la nak berubah kalo kita tak mengubah....

Korg mesti penah main kan game 'telefon buruk'.....Tak dak la best sgt pon game tu, tapi slalunya masa tu la nak test kita punya memory in reminding something rite. We were given a very belit2 ayat, which needed to be pass around in a group. (normally we do a straight line rite).. GRoup with the nearest sentence similar to the real one was 'crown' as winner......manage to win a few times, depends on the group..heehhe..

But, bukanlah nak bercerita bab sapa paling baik memory or apa sentence paling dasat penah dapat, tapi falsafah disebalik game ni yang bleh kita jadikan iktibar dalam kehidupan kita seharian....



-telepon yg tak brapa nak buruk-


Lately, byk isu yg dimainkan berdasarkan kenyataan yg seseorg tu keluarkan especially among politician. New cases yg agak menghorrorkan byk pihak tentunya pasai kes kerajaan perpaduan. Don't mean to elaborate more because this issue had been setel already, insyaAllah...Tapi dalam kehidupan kita seharian, perasan tak, benda ni keep on happening among us. Something that i don't really like is that it happen among us yang nak bawak ISLAM...

Knapa kita still nak bawak perangai ni? Bila kita amik kenyataan org, then pass to other person, then the cycle keep on repeating until the fakta become the auta...Kalo b'cakap bab benda baik, jrg la nak jd salah faham(tak dak la unsur2 telefon buruk dalam ni). Tapi kalo bercakap tentang benda yg perlukan penjelasan n slalunya melibatkan beberapa mslh, pasai pa trus unsur2 game ni dipraktikkan...

Salah faham yg wujud dalam penyampaian sesuatu maklumat ni, for me is a very dangerous issue n need to be avoid n setel. Because if not, we will have other complication in the future. Bai, u nak buat keja ISLAM, tapi rasa syak, tak percaya, unsur overshadow other people n unsur2 telefon buruk ni still 'diimani'...Camna ISLAM nak tertegak di muka bumi ni..

Tak salah menyampaikan apa yang patut (baca:ilmu), tapi kalo bab2 yang agak provokatif and sensitif ni, rasanya kita perlu direct ke source, bukan membincangkan atau menyampaikan sesama kita. i feel a bit frustrated wif this kind of things happen especially among pendokong jemaah islamiyah. Kalo dalam kes telefon buruk, tak dak hati yg terluka, main just for fun. Tapi bila jd keadaan ni, bukan saja ada hati yg akan terluka, tapi ada sengketa yg bakal melanda...

Cubala bawak2 berbincang elok2, dapatkan penjelasan yg sebenar. Dalam kes ni, sbnrnya agak kagum dgn K.Mustika (jgn kembang kak...), sbb dia ni jenis yg berterus trang n direct. So, sbnrnya sikap ni baik utk diamalkan utk kita menjadi lbh telus, sbb kalo simpan pon, akan membarah..ye dak akak..^_^

So, hope that this issue/problem could be handle to avoid other kerugian dalam gerak kerja kita pada masa akan dtg..Maaf la, bukan pengulas yg baik, cuma menulis apa yg terlintas di hati. Deep down inside...Looking forward for a better tomorrow n a harmonies life for us so that ISLAM akn kembali dijulang....(masih membayangkan,mampukah kita menang dalam keadaan kita yg masih belum bersedia utk mengisi kemenangan...)

Wallahu'alam...

-LemonGrass-
3rd Room
Bsk

Tuesday, June 23, 2009

Keistimewaan bulan Rejab...



Salam..

This entry was copy n paste from one OF the blog i found..(sbnrnya tak suka cut paste, tapi tak pa la...bukan slalu pon...)

PENGERTIAN...
Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.

PERISTIWA2 YG BERLAKU DALAM BULAN REJAB..

Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
1.Hijrah Pertama
Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra' dan Mi'raj

Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT.
Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.
Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.
Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi'tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi'tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu.
Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya "At-Tobaqatil Qubra", bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran

4. Pembebasan Baitul-Muqaddis

Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.

Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.


~ sELAmat menghayati bulan REjab, dah nak dekat Ramadhan ni..Moga meningkatlah amalan kita..Jgn lupa posa esok yee...^_^ ~






Saturday, June 20, 2009

Selamat Berjuang.....(moga tabah)


Salam.....

Alhamdulillah, around 8.15 pm tonight, i was informed (actually seniri yg check, heheh..) that my application to further my master was approved!!! Congratulation to myself.. Alhamdulillah, disebalik tiap kesusahan, ada kesenangan...Rasa berbaloi bila pikiaq balik, brapa banyak air mata yang tumpah, brapa banyak keyakinan yang goyang dan brapa banyak masa dihabeskan utk memikirkan kewajaran serta arah hidup yang setrusnya...



Byk benda yang unexpected jd dalam minggu ni. Tergaul sama menjadi rempah hidup yang pastinya akan membawa kepada satu tujuan. Pahit, manis, masam, masin, payau (valid ke)...Itu la warna kehidupan...It's hard to be ME...ME yang kdg2 tak brapa nak betoi, ME yang sedang mencari tapak utk mengukuhkan kehidupan dalam menuju kehidupan yang abadi...ME yang sedang memaknakan kehidupan yang entah brapa lama bakinya....

Being a human especially as a muslim is not as simple as kacang pui... But it is full of color in our journey to find mardhotillah.... But it actually depends on wat we think of our purpose of life. But it is not easy to find and to understand... It needs lots of elements before we can understand...haha...entah korg paham ke idak bahasa yang tunggang langgang nih...

But i hope that i find my way and stay still because i don want my life to be a lame story but a history. Don't mean to be a femes person (kalo jd pon, orait gak kan) but a beneficial person..Hope that ALLAH will let me borrow a bit of the strength for me to keep on my path in this world...

Moga aku akan tetap tabah di jalan ini, juga tetap kuat utk menghadapi cabaran hidup seterusnya... Lega dan tenang rasa hati, bila dapat jumpa, cium tangan n peluk mak n ayah..dah lama rasa tak balik umah (ye ke..hihi..). Moga kuat utk hadapi segalanya....
Wish me all da best!!!

Wallahu'alam...




~One of my favoret,rite rumet!!~


-LemonGrass-
3rd Room
BSK

Wednesday, June 17, 2009

'CINTA' UNTUK AINI???


Salam.....

This story was dedicated to my one and only sahabat yang akan bercahaya matanya bila disebut tentang 3 perkara....(sulit dan persendirian..hehe..)



terererereteng..teng2x..terererereng..teng..teng..teng3x...(ni bunyi hp ye..)
telefon diangkat dan direject..'adoi mak cik ni, tak angkat la pulak..Bal,sedia2, nak call skali lagi'...Sekali lagi hp berbunyi..(masih ringtone yg sama)..akhirnya panggilan berjawab...

'serecuka hammida2x...nenneene(tak tau lirik,Bal yg nyanyi) AINI...serecuka hammida....SElamat Hari Lahir aini'.. 'haa....' (aik minah ni,kita pulun nyanyi,tu ja balasannya??). 'Aini,sedar ke tak'. 'haa...apa...hari lahir...ooo...terima kasih...' Adoi,rugi kredit ja...Telefon trus dimatikan...Apa la minah ni,bleh lak tido,besday sendiri pon tarak igt ka...

Itulah sedikit sketsa yang berlaku smlm, dalam area kul 12:04 pg...rosak mood kami tiga org;Bal,fatimah n me myself...

Mengenali aini, byk benda yang dapat dikenang (utk pengetahuan,beliau masih hidup yea..). Kita slalu gaduh kan aini...Gaduh paling besar kat VS. Tp kita perang dingin ja,bukan perang betul2 pon..ala,besa la, budak2 tak matured..Tapi slalu kita baik balik dgn kehadiran K.Yani dan dicetuskan oleh K.Basit..

Cinta utk aini....Adakah??? Ya, ketahuilah Aini,kami mmg suka sgt2 buli aini, sbb suka tgk aini terkulat2 malu..tapi kdg2 sakit hati jugak bila aini buat prangai keras kepala tuh...Hehe...

Tak tau dah nak tulih apa pasai aini. Tapi yang kami pasti tentang satu perkara, trima kasih atas segalanya, aini slalu jd penyelamat terutamanya bila moto kami pancit..(tiba2 terpikir,takkan sbb tuut...kot..jgn marah aini)..

Apapun,SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE 23 TAHUN...Moga panjang umur, murah rezeki, cepat jodohnya, bertambah amalannya dan dipermudahkan segalannya di dunia dan akhirat....^_^

Wallahu'alam...



~Lupa nak habaq,bestday AINI jatuh pada tanggal 18 Jun setiap tahun.Sekian..~

-LemonGrass-
Biochem Lab
Faculty of Engineering

Tuesday, June 16, 2009

Mana Betoi..Mana Tak Betoi Nih???

Salam.... Hmm..sbnrnya tak tau nak tulih apa..tak dak idea. cuma nak share sesuatu ja..benda besa dalam kehidupan kita... Slalu kan kita berada dalam dilema, antara nak puas kan hati/kemahuan sendiri dgn org lain? Kalo dilemanya just btw 2 person, okey dokey lagi, tapi kalau melibatkan lagi banyak pihak, macam mana??sakit kan otak nak pikir kalo berhadapan dgn benda macam ni...

Bila jadi macam ni kan, rasa macam best gila kan jd budak2..tak yah pikiaq byk..hidup ja macam mana nak. cakap pon direct. tak yah berlapik2 utk jaga hati org lain. spill out ja everything yang terlintas dalam fikiran, apa yang dirasa...tak yah pendam perasaan utk elakkan masalah dgn org len..habeh2 kuat pon, org akan kata ' takpa, budak2 lagi tu'..yeaaaa...terlepas!!! kan best camtu...hehehe..ni kira kes malas nak bertanggungjawab atas apa yang bakal dibicarakan kah...

~masa kecik,more or least aku camni,add up by mata sepetku..huhu~

aku tak mau jd bangau..aku pon tak mau jd kueh talam dua muka. sbb tu mmg bukan diri aku. tu la..aku mmg tak pernah berjaya nak control muka bila dah marah or tak suka pasai sesuatu..heehe...mesti korg terpikir kan, apala yang aku pikirkan sampai aku cakap camtu kan..ala, don think too much la bai...that's normal things to happen wat..

aaarrghhhh....i really miss my chilhood time, walopun aku bukan jenih budak nakai, tapi aku jenih budak yang direct..straight to da point. Kalo aku nak benda tu, aku akan mintak sampai dapat. Penah mak aku menangis sbb perangai aku yang macam nih..huhu..kesian mak..Pastu budak2 problematik kat skolah slalu bengang dgn aku sbb aku jenih kaki repot gak la..aku tak kesah kalo org tak suka aku pon sbb aku tau aku bukan repot sbb nak cikgu sayang, tapi sayang kat depa, tak mau bagi depa buat salah lagi..Bila besaq, aku akn cakap skali ja, kalo aku tak dapat, aku akan buat bodo ja even org dah bagi depan mata..agak egoistik la kan...


ahaha..rasa macam dah lari tajuk..tapi mmg la, aku nak jd budak2, tapi tak buleh.... tapi tak semua benda yang kita suka tu, baik utk kita dan tak semua benda yang kita tak suka tu, tak baik utk kita kan... Susah kan jd manusia...sapa kata senang..susahnya nak jaga perasaan org..kdg2 aku rasa sedey gak,bila kita kna jaga perasaan org, tapi pasai pa org lain cannot even feel the same way as us...

Don mean to get back wat i give, but bai, i'm a normal person wat. will get tired, sad, gloomy, angry and etc..wat a live...wishing all the best for me and all people around me..But hardly we get wat we want, rite..i need space, i need time... We always wish for things that not belong to us, but neva feel greatful(i'm lost,lupa spelling..huhu) on wat we get...


Pity who read this to the end coz i actually just say nonsense rite..but thanks for those who manage to read to the end..at least u know that i'm still exist...hehehh...

wallahu'alam...

-LemonGrass-

Biochem Lab

Faculty of Engineering


~thanks Hazirah Hussin a.k.a NH2 for brighten my day today ^_^ ~

Wednesday, June 10, 2009

ILMU + AMAL = WE????

Salam....

Kaifa halukum?? Alhamdulillah, ana bilkhair. Al aan, ana fil 'kedai'(lupa vocab), surfing internet wa trying to gather some info on what was getting around me... Hehhee....al ilmu bi la 'amalin, kashshajari bi la tsamarin...(ilmu tanpa amal, umpama pokok tak berbuah....)
Testing bahasa arab yang dah lama 'berhabuk di dalam hati'...sbb jrg/kurang diamalkan...so, skil tu tak digilap dgn baik...

Sapa penah tgk crita inspektor gadget (my daddy is inspektor kesihatan, lain tau!)....Adakah kita bleh anggap dia beramal dgn segala ilmu yang dia ada??? Or mcGuyver yang terra gila selesaikan segala masalah n kesulitan yang dihadapi....Well, it goes back on what we think of what education and knowledge is all about...

'macam hebat ja kan Inspektor gadget nih'


Cuba kita nilai balik, setakat skrg, brapa % ilmu yang kita ada kita gunakan...(aku pon dah lari bidang, hopefully still bleh menyumbang dgn ilmu yang ada)...Tapi sebelum bercakap pasai beramal dgn ilmu, kna cakap pasai sesi pemenuhan dada dgn ilmu....If this part settle, then only we can go to another chapter...Menilai proses penambahan ilmu, bukanlah dgn tingginya pointer atau byknya A yang kita dapat dalam peperiksaan (walaupon that is the mile stone yang people normally use)...IT depends on how kita menjadi seorg yang lbh 'orang' dari hari yang sebelumnya...Sound weird rite...But actually penterjemahan makna bertambahnya ilmu depends on us ourself. tapi of course la membaca n mendengar kuliah is one of important source in pembudayaan ilmu..that we cannot denied...Tapi kita kna pastikan each and every day, there's something we learned that can be benificial to us,people around us and ISLAM spesifically...

Ok, when we are to talk about practice (baca:pengamalan), i thing i just don want to elaborate more. Saya lbh suka biarkan anda saja yang memikirkannya, sbb anda lbh mengetahui apa yang anda buat dgn ilmu anda. Cumanya, sekadar perkongsian saja, masa skolah dolu2, slalu kalo dapat ilmu yang baru, semangat ja nak amalkan (adakah kerna jiwaku muda kala itu).....pengamalan itu berlaku cuma sbb tu benda baru yang tak penah buat. Agak2 benda tu kekal tak??? I'll leave that to all of you to finish the story.

But apa yang saya nak tekankan kat cni, ILMU + AMAL = TAK LEH PISAH... Sbb kalo anda ada ilmu tapi tak beramal, anda takkan berjaya. Tapi kalau anda beramal tanpa berilmu, anda juga takkan berjaya...So mmg lose-lose situation la...Depends on us to choose. To live well or to live hell...

Maybe this posting is a little bit bored, but just take this as muhasabah of the day (utk diri sendiri gak), sbb kita manusia yang mudah terlupa...

Wallahu'alam...


-LemonGrass-
Kedai Cik Syuk
Malaysia


Sunday, June 7, 2009

Bangau Oh Bangau...


Salam....

Bertemu lagi kita dalam rancangan................
DERAP KEHIDUPAN!!!

Okes, saja buat iklan..hari ni mari kita sama2 nyanyi lagu bangau Oh bangau, a famous song we sang during our childhood.. Nice an penuh dgn sindiran. Sapa tak paham alamatnya pendek umur..heheheh...









Bangau Oh Bangau
Kenapa Engkau Kurus
Macam mana aku tak kurus
Ikan tak mau timbul 2x
Ikan Oh Ikan
Pasai pa hang tak mau timbui
Macam mana aku nak timbui
Rumput panjang sgt 2x
Rumput Oh rumput
Awat hang hang panjang sgt
Macam mana aku tak panjang
Ghebau (baca:kerbau) tak makan aku 2x
Ghebau Oh Ghebau
Awat tak makan rumput
Macam mana aku nak makan
Perut aku sakit 2x
Perut Oh perut
Awat hang sakit
Macam mana aku tak sakit
Makan nasik mantah(baca:mentah) 2x
Nasik Oh nasik
Pasai pa hang mantah
Macam mana aku tak mantah
Kayu apai basah 2x
Kayu Oh kayu
pasai pa hang basah
Macam mana aku tak basah
Hujan timpa aku 2x
Hujan Oh hujan
pasai pa hang timpa kayu
Macam mana aku tak timpa
Katak panggei aku 2x
Katak Oh katak
pasai pa hang panggei hujan
Macam mana aku tak panggei
Ulaq nak makan aku 2x
Ulaq Oh ulaq
Awat hang nak makan katak
Macam mana aku tak makan
Mmg makanan aku 2x
(edited by LemonGrass)





Fuh...Letih tgn tera nak habeskan menulis lagu tu..nak habaq kata, betapa dalam kehidupan ni, kita nak salahkan org cukup mudah...Rasanya ni la rantai makanan terpanjang penah buat sepanjang sekolah...Bak kata Ust Hasrizal, kalo kata ulaq tu tak kata dia makan katak sbb katak tu makan dia, lagi la panjang rantai makanan tu, ntah2 nama kita pon akan terbabit sama....

Sbnqnya, itulah reality kehidupan. We tend to salahkan org lain, bukan mengambil iktibar atas kesalahan sendiri. Tau tak sbb apa ini semua berlaku??? Kita tak dak rasa tanggungjawab sbnrnya... Org yang ada rasa tanggungjawab, takkan mudah menyalahkan org lain atas sesuatu yang berlaku...

Teringat masa undergrade dolu, ada sorg lecturer, namanya Dr Kamal Ismail.. He's a very strict lecturer (but also a sweet one..hehehe...). He's a very punctual person, neva eva accept any excuse for those who came late to lecture. Penah satu hari, saya n my fren, fatimah p kuliah lewat, sbb tertidoq, dah sampai sana lewat, tak brani nak masuk klas. tapi lastly dia yang suh masuk..Sbb kami dok luaq.. Classmate lak kna tegur sbb tak concern bout us yang dok luaq...Actually, we are the guilty one, not them. Sapa suruh tak p awai.

Actually, kita yang slalu bagi alasan kan...Sbb, nak lepas diri..Di sinilah pentingnya disiplin diri n pengurusan masa n diri yang betoi...Kalo kita keep on doing the same mistake all over again, we will neva eva learn..tak kesah la kita tu ahli politik, ahli akademik, penyanyi, pelakon or even suri rumah, kita kna ada rasa tanggungjawab which will avoid us from tunding jari to others if anything happen. Then, try to plan and manage urself n be discipline... If u fail to plan, u plan to fail...

So, harapnya lps ni jgn la kita menjadi si bangau (kesian bangau, binatang lain pon salah menyalah gak, tapi dia yang kena..), sbb si bangau takkan pernah berjaya kalau dia asik menyalahkan org lain and kurang pikir utk betulkan diri. nak tunggu ikan timbui, lambat la bangau ooii...Macam dalam keja, nak tunggu org call kita, lambat la. Kita la kna call org...
Dalam ISLAM sendiri ada disebut ' Tidak beriman seseorg itu selagimana dia tidak menyayangi sahabatnya seperti dia menyayangi dirinya sendiri'.. Kalo tak suka kna marah, jgn la marah org..(dalam kes ni, sori byk pada fatimah n aini abb slalu kna marah n kna buli..hehhehe...)..

People change through learning process.. But neva eva stop that process coz it will last till our last breath...Well, that's all from me. Hope that there's something for us to take n thing...
Renung2kan dan slamat beramal!!!


-LemonGrass-
Level 6
Department of chemical and environmental engineering
Faculty of engineering




Friday, June 5, 2009

Overtime a.k.a OT????


Salam....


Hmm..dah lama tak tulis apa2 dalam blog ni..byk ceritera, tapi tak tau mana yang sesuai diletak utk bagi manfaat pada org lain...sekarang jam menunjukkan jam 6.46 p.m, masih di level 6, Department KKA..menghabeskan sisa2 tugas yang masih berbaki..nampak macam buat OT, tapi sebenarnya menebus masa2 yang terbuang sbb keletihan yang amat sgt pagi tadi..donno why...bila menjelang tghari, baru ada tenaga utk meneruskan tugasan, mencari jurnal related to pyrolysis...


Sebenarnya, beberapa hari kebelakangan ini, byk menggunakan otak utk berfikir..Kita merancang, tapi ketahuilah rancangan ALLAH itulah yang MAHA HEBAT AND YANG TERBAIK...Sbnrnya dah berjaya bertekad utk jd RA while further my master, insyaAllah next sem...But tiba2, diberitakan oleh seorg sahabat tentang kekosongan kerja di sebuah syarikat konsultansi di Shah Alam..Salary, not bad. Experience, i think great. Problem, of course lot. komitmen, overload...Hmm...Tiba2 berada dlm persimpangan walaupon dah bertekad sebelum tu...ntah la..srabut gak kepala...sampai rasa tak mau buat apa2...tapi tak patut sgt kan..hehhehe...


Tu la, kita sebagai manusia kna berani membuat keputusan and berserah pada ALLAH selepas buat segala pertimbangan. Bukan berserah segalanya sbb ALLAH dah sebut kan, 'DIA TAKKAN UBAH NASIB SESEBUAH KAUM, MELAINKAN KAUM ITU SENDIRI MENGUBAHNYA'... Kadang2, silap kita adalah bila mengambil sikap redho..redho..and redho tanpa usaha..nampak macam dah zuhud la kan, tapi sebenarnya kita dah zalim pada diri kita sendiri...Apa hukum zalim???hmm...LU PIKIR LA SENDIRI...


Sorila, tajuk tak macam contain posting...saja nak tulih tajuk tu sbb tak tau tajuk apa lagi yang sesuai...jgn tensen2 tau....'Ala bizikkrillahitatmainnulqulub'....


So, hari ni dah zikir ke???(renungan utk diri sendiri gak)...REnung2kan dan slamat beramal....

Wallahu'alam....



-LemonGrass-
Level 6,
Department of Chemical and Environmental Engineering
Faculty of Engineering


Friday, May 29, 2009

Aku dan Buku....

Current book manage to finish....


Salam....


Dah lama gila tak update blog ni..kebutuhan waktu serta idea membantutkan segala2nya...Alhamdulillah, setelah bertungkus lumus menyiapkan lab selama seminggu ni (hanya utk dapatkan 2 botol kecil bio oil tar), di sini aku berada...Masih menggunakan platform dan pentas yang sama utk melontarkan rasa. Sebenarnya walaupon 'berkubang' hampir seminggu dalam lab, byk gak benda sampingan yang sempat dibuat...Antaranya, menghadiri ceramah Ust Hasrizal (28 Mei 09) dan tentunya mengisi senggang masa utk habeskan lab dgn membaca buku seperti yang tertera di atas...Mmg dah lama hajat di hati nak habeskan tapi byk la pulak kengkangan...

Alhamdulillah, byk manafaat yang diperolehi dan muhasabah juga buat diri, sbnqnya byk benda lagi yang kita tak tau...Mmg tu hakikat yang semua org tau, tapi brapa byk yang amik peduli...Smlm sempat membuat perkongsian dgn ahlil bait...Bila pikiaq2 balik, sebenaqnya byk benda kita kna buat..Umat Islam patut jadi lbh krewatif dan innovative utk kemajuan Islam dan diri sendiri...

Tadi sempat baca blog S/U Gamis, dapat byk gak fakta yang menarik dan muhasabah buat diri gak...Org Amerika ni, baca buku 2 hari habes satu..kita??? berchenta la tera nak habeskan satu buku...(hopefully ana ja)..Macam mana kita nak membudayakan baca buku??? Alhamdulillah, sejak dikelilingi oleh shbt2 yang gila buku macam Kama n K.basit, minat ana yang telah agak lama terkubur, kembali berbunga dan InsyaAllah tak terkubur kembali...Rasa rugi sgt sbb dah sia2kan byk taun tanpa bacaan tambahan slain buku akademik..Padahal, ana antara org paling gila buku kat rumah..kalau dulu, asal beli buku berebut nak baca, sampai gaduh2...la ni..hmm...

Teringat macam mana masa kecik kna latih dgn arwah tok wan (baca:atuk). Dia suh habeskan bacaan buku kesah2 nabi...Buku dolu2 bukan macam la..yang kaler n ada gambaq warna warni..Buku dolu2 yang tulisannya kecik2, bukunya tebai2...Tujuan yang asainya utk mengambil hati tok wanku trus mencambahkan minat sampai berjaya khatam 1 buku...Teringat gak, masa kecik, antara permainan yang slalu dimainkan dgn K.Imah (my sis) adalah hafalan. Kami hafai nama susur galur Rasullallah sampai nabi Ibrahim...(alhamdulillah kalo org nak test, masih igt..ehhehe).

So, paham dak prasaan tu..prasaan kehilangan..bila baca buku masa zaman remaja dolu, novel la..tu pon yang pinjam punya...Tapi mmg tak leh tinggai sampai besaq, sbb current obsession pon hikayat2 Hlovate kan, cumanya skrg cuba utk ambil bahan bacaan berat n baca buku English...alhamdulillah, berjaya jugak..cuma dari segi igtan, mungkin tak brapa baik, just bley kuarkan point2 penting dari buku2 tu...

Currently, i'm reading Spionase&Strategi Perang Rasullallah, bahasa indon, tapi simple2 one la...Doakan moga aku istiqamah kembali, meraih buah2 ilmu dari buah2 fikiran penulis2 ini...Anda bila lagi????

-LemonGrass-
Level 6
Department of Chemical n Environmental Engineering
Faculty of Engineering

Tuesday, May 12, 2009

Bertahan....

Salam...

Hari ni hari kerehatan utk diri ini (walaupon sbnrnya dah amik cuti isnin lps..hehe...)...no experiment today, so i just lepaking at level 6, kka department...tapi lepak sambil cari jurnal la..bukan goyang kaki saja naa....

Entry hari ini, rasa nak cakap pasal bertahan...kalo sapa yang addicted dgn anime, confirm knl sapa pemilik wajah di atas...kita ada kapten monyet, kaide yang hensem n hanamichi sakuragi yang tak brapa nak betoi....igt dak slogan or kata2 semangat yang penyokong akan sebut time depa dah macam nak kalah??? 'bertahan...bertahan..bertahan...'(baca dalam nada sokongan sambil ketok tin2 atau apa2 saja benda berhampiran anda yang bleh diketuk..hehe...)

Sbnrnya, kadang2 kita rasa letih dgn kehidupan ini, ye dak? Bukanlah maksudku kita nak menghentikan hidup kita ni...Tapi kita sbg manusia yang rapuh iman ni, kdg2 akan rasa upsad, sedih, letih, lemah n macam2 lagi perasaan negatif yang slalunya pada keadaan biasa dan normal kita tak akan merasaai perasaan sedemikian rupa....

Ni mungkin lbh pada luahan perasaan kot...bak kata ustaz hasrizal dalam entry terbarunya' sesekali tumpas juga' (http://saifulislam.com)...tapi tentu la dalam nada yang berbeza kan...

Maybe kewujudan banyak benda yang memerlukan pemikiranku yang fokus dan mendalam, dicampur dgn penglibatan sebagai urusetia utk pgm masyarakat, menyebabkan aku mengalami dilema ini...Try to be positive, hope that i'm strong enough to redah...

Adoi, rindunya kat rumah, rindunya kat katil kat rumah...and tentunya rindu kat mak and ayah, walaupon kna dgr leteran mak, and kna tahan sakatan ayah, tapi aku bahagia di sana...huhu...rindu kat rumah, walaupon baru balik...possible tak nak amik cuti sebulan b4 new semester buka...hehhee...of course la tak kan....

Ok la, this entry just to let u all know that i'm still exist in this world...ehhehe...

Okes...wasaalam....wallu'alam...

-LemonGrass-
Level 6
Department of Chemical and Environmental Health
Faculty of Engineering

Monday, April 20, 2009

Kembara Sekeping Hati....


"Dalam diri manusia itu terdapat seketul daging. Apabila daging yang seketul itu baik maka akan baiklah seluruh tubuh badannya. Dan apabila rosak daging yang seketul akan rosaklah tubuh badannya. Dan daging yang seketul itu ialah hati."

Hmm...hari ini, nak lbh kepada perkongsian sbnrnya...Sbnrnya takde la sgt2 bagus dalam nak bagi tazkirah ni, tapi apa yang kita tau n mmg dah jadi kebiasaan kami pon, berkongsi teladan hidup dari kesah diri yang sebenar. Bukan tak malu bila menceritakan kelemahan diri, tapi kalau dgn kesalahan yang kita pernah lakukan dan menyesalinya, bila kita ceritakan pada org, bleh dijadikan sempadan, for me, why not? Nothing to loose pon if we share it with others...
Setelah agak lama jugak dibawa arus khayalan dan kealpaan, akhirnya DIA memanggilku kembali ke jalanNYA sblm lbh tersasar....Ilham yang DIA beri cukup simple, cukup mudah..hanya melalui satira di dalam novel. Mungkin bagi sesetgh org, rasa useless la, sbb kot la dapat pengajaran n keinsafan dari bahan bacaan haraki etc takpe la jugak kan...Tapi ketahuilah, DIA lbh tahu tntg hamba2NYA. DIA tau tahap 'hantu' hambaNYA ni pada novel(well, luckily i manage to classified good novel, not the picisan2 one) like what written by FT and of course Hlovate, my current obsession...Bagaikan sentapan yang amat kuat dirasakan saat itu.
Semuanya bermula dgn amat terancang. And yes, ALLAH is very good on planning all HIS hamba's way of life, through the light.
Starting from cases of my fren who got sick. Well, sometimes i kind of malas u know, but then, ALLAH reminds me after solah that we should made people sick happy...Well, yaa...maybe she'll happy, n i should go as she's my fren. isn't it? Well, by going there, the story was becoming smoother and elaborated...I found 'rooftop rant' by Hlovate, the book my fren bought for her self as birthday present as she though that everybody forget coz nobody cares(and she's totally wrong bout that)...I asked to borrow and easily she gave me that book..what a relieve...able to follow all the hikayat that i like....
With no wait, i read it, enjoy it, feel it and also think about it. I started to think of future bla..bla..bla...(as what written in previous post)..Then i realize, what have i done to my life..at that time, i was lepaking at masjid UPM, taking the fresh breeze(in KL standard la) and relaxing myself while reading.
I start kumpul all my strenght as i thought that i need and have to change..
Well, after that, life start to begins. I start to plan for my future. A lil bit regret that i realize after 1 year lost..Better be late than neva..isn't it...What i find interesting is that conversation between jade and trisy, to live well or live hell, u choose..i now, i choose live well, insyaAllah.. rite now, i have full energy, not like tin kosong lagi coz i know that ALLAH is by my side all the time. I can't imagine if one day, HE left me behind as result of kemurkaan to me on my doing...nauzubillah...
Well, frenz, do take care ur heart. Find ur eternal love...ALLAH is always there for u...don't eva give up on HIM...check ur heart..maybe they have lost their 'function'...Save it before it is too late for u to turn back....Don't forget, doa is weapons for all muslims...Be fair to ur self and don't be too berkira to HIM coz HE have give u a lot but gave HIM nothing as return....MAY U ALLAH BLESS US....


-LemonGrass-

Environmental Lab
Faculty of Engineering

UPM

RaYUaN RInDuu....


Hatiku Merayu Rindu
Kasihku PadaMu Syahdu
Munajat Hamba PadaMu
Mengharap Kasih SayangMu

Carilah Ilmu Mengenal Allah
Tanamkan Takut Neraka Allah
Semaikan Harap Syurga Allah
Carilah Keredhaan Allah

Rinduku Ya Rasulullah
Padamu Yang Habiballah
Walau Tak Pernah Bersua
Cintaku Tetap Membara

Rinduku Ya Rasulullah
Padamu Yang Habiballah
Engkaulah Buah Hatiku
Engkaulah Kekasih Allah

Alangkah Indah Peribadimu
Tidak Tergambar Mulia Akhlakmu
Engkaulah Rasul Pilihan Allah
Bawa Rahmat Seluruh Alam

My Heart Is Loving You
My Heart Is Just For You
Knowing You Allah
I Will Try To Get Close To You

Let Us Find The Way To Know Our God
Feel The Tortures Of Hellfire
Think Of Pleasures Of Paradise
Find The Way To Get Allah's Love

Hatiku Merayu Rindu
Kasihku PadaMu Syahdu
BertemuMu Allah Yang Esa
Menjadi Idaman Kalbu

RAYUAN RINDU
HARUMAN SYURGA A.K.A RAIHAN

Sunday, April 19, 2009

Rooftop rant...mencari definasi kehidupan serta diri yang hilang....

Salam......

Setelah sekian lama, manage tu tulis lagi dalam blog ni. Menulis apa yang terlintas di nurani-kecil ini. Tiba2 rasa nak berterima kasih kepada sahabat yg tolong menghasilkan blog ini buat kali pertama, cik farziena...thanks a lot sahabat merangkap adik, housemate serta teman seperjuanganku...Hmm...mencari makna kehidupan....melakarkan derap2 kehidupan yang kulalui.....
Sapa kata baca novel is useless??? it depends on what kind of novels u choose...well, manage to read almost all novel karya novelist yang terkenal kat malaysia, Hlovate( a very misterius person,know him/her from the way the novel was written) except gurindam jiwa. This one is the latest hikayat made..very nice story....But also depends on how we want to see it, positively or negatively....
I'm not a good pen'critic; to give on this novel. But what i want to share is that, this novel had actually made me think, all the way while trying to finish it up(now, still got around 200 pages to fibnish..heheheh....) . It never made my mind stop...Think bout future generation, thinking bout mine, thinking but the way i show my gratitute to Allah, my family and all people around me...hmm....frankly speaking, to me, i got l;esson in almost all the hikayat. starting from hikayat addin+benz, hikayat jo+along, g=hikayat tunas and now hikayat trisy+jade...
It actually shows that, in what ever we do, what ever problem we face, never ever forget that ALLAH is there for u to turn on in every situation...I'm kind of 'obsesses' in all the hikayat yang mengajar tentang derap2 dalam kehidupan..don't care what ever others might think bout me.
Tau tak(mestila takkan), tiba2 pagi ni masa buat lab, rasa nak dgr nasyid yang dah agak lama, tapi masih evergreen dalam jiwa...mmg pengaruh Hlovate. mual mencari koleksi nowseeheart, raihan etc(sekadar menyebut beberapa nama)....Mula pikir, betul la, kdg2 (slalu sbnrnya) kita menjadi hamba yang tidak bersyukur....
Rasa bersalah pon ada bila memikirkan sahabt2 yang diluar sana, menanti dan menggapai tangan, mengharap ada yang menyambut tangan2 mereka, mengeluarkan mereka dari kancah kejahilan. Tapi, bagaimana caranya utk(nyanyi dalam rentak lagu 'cinta ini membunuhku' ye) membantu mereka2 nin????
Rasanya betul la, kna buat macam yang penah terfikir dgn shbt2 serumah tu...apa rancangannya, tak dapat diberitahu di sini...Biar ia jadi kenyataan dulu, baru di war-warkan...Hmm....time is not enough coz got lots of work to do...

Hmm...doakan mudah2an kita dipermudahkan dalam segala2nya...
well..gotta go..semoga bertemu di lain warkah...

Wallahu'alam.....


-LemonGrass-
Environmental Lab
Faculty of Engineering
UPM.....